top of page

לידת ויב״ק - לידה טבעית אחרי ניתוח קיסרי

מה זה ויב"ק?

לידת ויב"ק זו לידה נרתיקית, לידה רגילה, אחרי ניתוח קיסרי קודם. ויב"ק בהשאלה מאנגלית VBAC - Vaginal Birth After Cesarean ובעברית לנל״ק - לידה נרתיקית לאחר קיסרי.


מה יותר בטוח לידת ויב״ק או ניתוח קיסרי חוזר?

בעת קבלת ההחלטה האם ללדת VBAC או ניתוח קיסרי חוזר, חשוב להבין את מכלול הסיכונים ליולדת ולילוד. משמעות הדבר היא להשוות את הסיכונים של ניתוח קיסרי לטווח קצר והארוך, הסיכונים של צבירת צלקות מניתוחים קיסריים ליולדות ולילודים, לסיכון כי ייווצר קרע ברחם באזור הצלקת, דבר המוביל לבעיות ולסיכונים מעבר לסיכונים הרגילים של לידה נרתיקית בדרך כלל.


ומה מחקרים מראים?

המחקרים מראים שכ-75% מהנשים שמנסות ללדת לידת ויב״ק אכן יולדות בלידה נרתיקית. בישראל המצב אפילו טוב יותר ואנחנו מדברים על ממוצע ארצי של כ-80%.

והסיכונים? הסיכוי לקרע ברחם עומד על 0.2-0.5% אחרי קיסרי אחד, ו 0.9-2% אחרי 2 ניתוחים קיסריים.


דגשים ללידת ויב״ק:

-אם לא נכנסת ללידה פעילה בלידה הקודמת שלך (פתיחה 0-3) לידת הויב״ק שלך תאופיין כלידה ראשונה.

-המלצת האיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה היא ניטור רציף במהלך לידת ויב״ק.


איך להתכונן?

- פני לבית החולים בו עברת את הניתוח הקיסרי ובקשי את ״דוח הניתוח״, זהו דו״ח מפורט שלא מקבלים בדרך כלל במסמכי השחרור.

- פני ליעוץ אצל רופא המתמחה בלידות ויב״ק, לבדיקת הצלקת, מבנה האגן וכו... על מנת לקבל חוות דעת על סיכוייך ללדת באופן טבעי בפעם השניה.


טיפים להצלחת לידת ויב״ק:

1. האמיני בעצמך שאת יכולה!

לידה אחרי קיסרי היא לידה כמו כל לידה. אם ילדת בעבר בניתוח קיסרי וכעת את מעוניינת בלידה רגילה דעי לך שאפשר, רצוי ומומלץ ללדת נרתיקית עבורך ועבור כל ההריונות והתינוקות הבאים שלך. רובן המכריע של הנשים אחרי קיסרי קודם ילדו בלידה רגילה, וגם את יכולה!

האמיני בעצמך שיש לך את הכוחות. חזקי את עצמך בקריאת סיפורי לידה חיוביים של נשים שילדו אחרי קיסרי. שוחחי עם אנשים שיחזקו אותך ויתמכו בך מצד אחד ומצד שני נטרלי סיפורים שאינם מקדמים את המטרה שלך. וחשוב לא פחות ואולי אפילו יותר, אל תדברי עם מי שמוריד לך ומדכא או מפחיד אותך.


2. בחירת מקום הלידה

נשים רבות אינן מודעות לעובדה שלמקום הלידה ישנה השפעה משמעותית ביותר על תוצאות הלידה. נהוג לחשוב כי ישנה אחידות בין בתי החולים השונים בארץ בכל הנוגע ללידה. המציאות מראה שונות גדולה מאוד בין בתי החולים, ישנם בתי חולים בהם שיעור הניתוחים הקיסריים הוא גבוה מאוד ושיעור לידות אחרי קיסרי הוא נמוך בהתאמה.

אם את מעוניינת ללדת נרתיקית אחרי קיסרי עלייך לבחור בית חולים בו סיכוייך הם הגבוהים ביותר ללידה רגילה. כאשר תגיעי ללדת הנהלים הנהוגים באותו חדר לידה יכולים להיות בעלי השפעה משמעותית על הדרך בה תלדי. בית החולים הקרוב לביתך אינו בהכרח המקום הטוב ביותר עבורך בלידה - לפעמים עדיף לנסוע עוד כמה דקות ולהעלות את הסיכויים בעשרות אחוזים.


3. תמיכה מקצועית ורציפה בלידה - קחי דולה!

תמיכה רציפה נפשית ופיזית חשובה מאוד בלידה, בכל לידה, אבל בלידה לאחר קיסרי היא יכולה להיות קריטית לתהליך. לכן מומלץ לקחת ללידה דולה מנוסה או מלווה מיומנת מטעמך, מישהי שיש לך היכרות מקדימה איתה.

דולה היא פרצוף מוכר, היא האדם היחיד בחדר לידה שיש לכם היכרות מקדימה איתו. גם אם אתם מכירים חלק מהצוות ותכננתם להיות איתם בלידה, עדיין קרוב לוודאי שתתקלו בלידה בצוותים זרים שלא מכירים אתכם ולא מודעים לרצונות ולצרכים שלכם. תפקידה של הדולה יהיה, בין השאר, לעזור לכם לעבור את הלידה הכי קרוב למה שאתם רוצים, גם אם התכנון הוא לקחת אפידורל וכמה שיותר מהר.

הצורך בתמיכה רציפה הוכח מחקרית: מחקרים מראים כי תמיכה רציפה מורידה את שיעור ההתערבויות בלידה הניתוחים הקיסריים והלידות המכשירניות ומעלה את שביעות הרצון של היולדת מתהליך הלידה (גם אם בסופו של דבר הסתיימה בניתוח קיסרי).


4. מוכנות נפשית ללידה - עיבוד לידה

לידה היא תהליך פיזיולוגי פסיכולוג, זהו אינו תהליך רפואי. אם יש מקום בו הקשר גוף-נפש בא לידי ביטוי בעוצמה הגדולה ביותר, זהו רגע הלידה. תהליך זה תחום ומוגבל בזמן, זמן שלפעמים בחדר הלידה לא יינתן, ולכן דרושה עבודת הכנה ריגשית לפני הלידה. לפעמים זה יכול להיות תוך כדי הריון, לפעמים זה יכול להיות גם לפניו - את צריכה להיות קשובה לעצמך, לבחור את הרגע המתאים עבורך ולתת מקום לרגשות ולתחושות שלך. עבודת ההכנה הריגשית ללידה מטרתה לאפשר לך לעבור תהליך של התגברות על מחסומים רגשיים הנגרמים עקב חווית הלידה הקודמת ופחדים הקשורים בלידה.

להכיר בתחושות ולתת להן את המקום שלהן, גם אם אלו פחדים וחששות כדאי להוציא אותם לאוויר העולם מול מטפלת מתאימה ולדבר עליהם. לפעמים צריך להוציא הכל, ולא לשמור בבטן, כי אז יש הזדמנות אמיתית לריפוי. כששמים הכל על השולחן יש הזדמנות להתבונן מהצד ולבחון כיצד להתמודד עם כל תחושה או חשש.

עוד סיבה טובה לעשות תהליך הכנה נפשית היא שבעיות לא פתורות עלולות להפריע להתקדמות הלידה. לתת-מודע תפקיד חשוב בחיינו, ולפעמים ישנו תהליך אוטומטי של הדחקה. יש אנשים שזה מתאים להם ונכון עבורם, ויש אנשים שהדרך המתאימה להם היא דרך של פורקן ריגשי על מנת שיוכלו להיטען באנרגיות חדשות וחיוביות.

לידה אחרי קיסרי היא לידה כמו כל לידה מצד אחד, אך מצד שני היא דורשת ממך התחייבות עצמית ללידה נרתיקית כיוון שהסביבה לפעמים עשויה לכוון אותך לניתוח נוסף ולרפות את ידייך ברגעים מאתגרים או ברגעי משבר. נחישות ודבקות במטרה יאפשרו לך לראות את המטרה לנגד עינייך ולא להישבר גם כשקשה.

5. מוכנות פיזית ללידה - טפלי בעצמך במהלך ההריון!

לידה היא תהליך פיזיולוגי-פסיכולוג, המשמעות של הלידה היא שזו חוויה גופנית, ולא סתם חוויה גופנית אלא כזו הדורשת כוחות רבים, בעיקר כוחות נפשיים, אך גם אפשר לעזור לגוף לעבוד טוב יותר בלידה. לאורך ההריון גוף האשה עובר באופן טבעי הכנה פיזית ללידה, תהליך זה נתמך מבחינה הורמונלית.


כדי לתת לגוף את התנאים האופטימליים להגיע ללידה במצב הטוב ביותר האפשרי, רצוי ומומלץ לשמור על תזונה מאוזנת ובריאה בהריון ולבצע פעילות גופנית מתונה.


חיזוק והכנת הגוף מבחינה תזונתית יאפשר התאוששות מהירה יותר לאחר הלידה ומכאן אפשר לומר גם שיהיה יותר קל לטפל בתינוק. גוף חזק ובריא שאינו סובל מחוסרים תזונתיים גם יסבול, על פי רוב, פחות מתופעות לוואי שונות האופייניות להריון.


מומלץ לצרוך תזונה עשירה בחלבונים, פחמימות מורכבות, ירקות טריים ומבושלים לאורך ההריון - אכילה של מזונות מגוונים הכוללים את כל אבות המזון. מומלץ להמעיט בצריכת מזונות עשירים בסוכרים ופחמימות ריקות כדי לשמור על רמת סוכר מתונה לאורך היום. לנשים שיש להן עוברים גדולים (גם אם אינן סובלות מסכרת הריון), כדאי להקפיד על תזונה זו כדי למנוע מצב שבו יומלץ על קיסרי חוזר בעקבות גודל התינוק.


מומלץ ליטול תוספי תזונה על פי הנחיית איש מקצוע: ויטמין E, ויטמין C, ברזל, אומגה 3 ועוד.

פעילות גופנית - פעילות גופנית מתונה חשובה מאוד, היא מסייעת לחיזוק השרירים והיציבה המשתנה במהלך ההריון ועשויה למנוע כאבים שונים במהלך ההריון. הליכה ועלייה וירידה במדרגות מעודדות אסימטריה באגן שמסייעת לתינוק להתברג בתעלת הלידה. חוזק פיזי של גופך יעזור לך במהלך הלידה לשמור על כוחותיך. לידה זו עבודה פיזית הדורשת מאמץ, יש כאלה שמשווים אותה לריצת מרתון מבחינת האנרגיה שהיא צורכת.


ועוד כמה דברים חשובים מאוד!


לידה ספונטנית והימנעות מזירוזים - רצוי לחכות בסבלנות ולאפשר ללידה להתחיל באופן ספונטני, לא לזרז אם לא חייבים, רוב בתי החולים לא ממהמרים לתת פיטוצין בלידת ויב״ק, כמו כן זירוז באמצעות פקיעת מים יוביל אותך לקיסרי נוסף בסבירות מאוד גבוהה.


איזון מנח עובר לקראת הלידה - אני ממליצה בחום לעשות טיפול של איזון מנח עובר לקראת הלידה. לפעמים הלידה לא תתחיל כי התינוק לא יושב במנח מדוייק, הוא לא לוחץ על צוואר הרחם באופן אופטימלי ולכן הגוף לא מתחיל לפתח לידה. יש תרגילים אותם תוכלי למצוא באתר שלי, שיכולים לעזור למיקום טוב יותר של העובר לקראת הלידה.


מוניטור אלחוטי - בהגעתך לחדר לידה בקשי מוניטור אלחוטי, הוא יאפשר לך לשמור על תנועתיות ולהעביר את הצירים במקלחת תחת מים זורמים, שיעזרו לך להתקדם בלידה ולהימנע או לדחות שיכוך כאבים של אפידורל .


לאכול ולשתות במהלך הלידה - לידה זו עבודה פיזית אינטנסיבית הדורשת מאמץ רב, יש כאלה שמשווים אותה לריצת מרתון מבחינת כמות האנרגיה שהיא צורכת. אי אכילה ושתייה בלידה, מחלישה את הגוף ומתישה אותו במהירות. כשאת רעבה את עייפה יותר ומותשת יותר, אין לך כוחות, רמת הסוכר בדם שלך יורדת, הכל כואב יותר וקשה יותר להתמודדות.

אשה בלידה ח י י ב ת לאכול ולשתות באופן מספק כדי שגופה יקבל את האנרגיה הדרושה לו על מנת לעשות את העבודה האינטנסיבית הנדרשת ממנו.


אווירה - מחקרים הוכיחו כי אוקסיטוצין - הורמון האהבה, מכווץ את הרחם ומקדם לידה. הקיפי סביבך אנשים שמאמינים בך, תומכים, מעודדים, מרימים אנרגיות, הקפידו על אווירה רגועה, מכילה, ונעימה.

המנעי כמה שניתן מסטרס ורגעי לחץ, הכיני לך שירים מרגיעים, סרטונים שמעוררים בך רגשות חיוביים.


אז מה היה לנו?

  • תפני לבית החולים שבו עברת את הניתוח הקיסרי ובקשי את ד״וח הניתוח תביאי איתו יחד עם כל המסמכים ועם תוכנית לידה מסודרת ללידה הנוכחית.

  • האמיני בעצמך!

  • בחרי בבית חולים התומך בלידות ויב״ק .

  • שמרי על גופך במהלך ההריון, ויטמינים ואוכל מזין.

  • עיבוד חווית לידה

  • תבחרי במלווים התומכים בבחירתך וברצון שלך ללדת וגינאלית.

  • איזון מנח עובר.

  • אפשרי ללידה להתחיל באופן טבעי והימנעי מזירוזים.

  • כל עוד הלידה מתקדמת בקשי מהמיילדת להיות פעילה, לשנות תנוחות, כגון תנוחות זקופות.

  • תאמיני באינטואיציה והאינסטינקטים שלך ותהיי קשובה בעיקר לעצמך בכל התהליך.

  • תזכרי תמיד - הכי חשוב! אמא בריאה ותינוק בריא! וגם אם שוב תעברי ניתוח קיסרי, זה לא העיקר!!


 

המאמר נכתב ע״י שירה גרפיט.

מתמחה בליווי נשים בהריונות ובלידות נרתיקיות אחרי קיסרי, נסיון של כ- 12 שנים.

מידע נוסף וחשוב תוכלי למצוא:

Comments


bottom of page