ילדים במטבח
- אופיר בורגר
- 5 באוג׳ 2023
- זמן קריאה 5 דקות
עודכן: 6 באוג׳ 2023
שילוב הילדים במטבח
הכניסה עם הילדים למטבח, העיסוק באוכל והכנת המזון, החל מההיכרות עם חומרי הגלם ועד הכנת מתכון שלם - מזמנת לנו שלל הזדמנויות ללמידה ופיתוח אישי.
בראש ובראשונה, זמן איכות משותף. זמן אחד על אחד שהוא רק שלנו איתם ללא הסחות דעת. אין מחיר לזמן הזה יחד, אבל תחת נטל היומיום אנחנו נוטים לפספס אותו.
למטבח אנחנו צריכים בכל מקרה להיכנס - אז למה לא לנצל כבר את הזמן הזה לפעילות משותפת? אפשר להפוך את ה'מטלה' של הכנת הארוחה לפעילות משותפת, התנתקות מהמסכים ולתחושה של בילוי. בזמן המשותף הזה יכולות גם להתפתח שיחות שאולי לא הייתם זוכים להן בצורה אחר.
בנוסף, ילדים נולדים עם מספר נטיות טבעיות, ביניהן חקר וסקרנות, עצמאות ומשמעות.
👀 סקרנות - היא שתוביל אותם לחקור ולשאול.
💪🏼 עצמאות - מטרת העל של הילד, נותנת מענה לסקרנות.
🫀 משמעות - תחושה שמלווה אותם כשהם עושים בעצמם פעולות עבור עצמם, עבור אחרים ועבור הסביבה.
👣 אנחנו צריכים להוביל את הילד להאמין שהוא יכול ומסוגל לעשות דברים בעצמו.
המטבח הוא אחד המקומות שנותן לילד מענה לסקרנות, למחקר, לעצמאות ולהרגיש משמעותי.
🍴במטבח יש הזדמנויות רבות ללמידה: שיום חפצים ומאכלים, שיום צבעים ,ריחות וטעמים, מיון כלים, סידור קניות, רכישת מיומנויות כמו: תרגול מוטוריקה עדינה, מזיגה, ערבוב, חיתוך, חשיפה למרקמים ולרעשים, סיבה ותוצאה, דחיית סיפוקים והרשימה עוד ארוכה.
🌪 נכון, לאפשר לילד להתנסות במטבח עלול לבלגן, חפצים עלולים להישבר, דברים נשפכים ומלכלכים.
אנחנו צריכים לגלות סבלנות ,אורך רוח, לאפשר לילדים להתנסות ולהינות מהדרך, תיקונים שלנו,
הערות וכו... יגרמו לילד לוותר ולהמנע מלהתנסות שוב.
אל תעשו עבורם! תאפשרו להם לעשות בעצמם ,תנו להם את העזרה הקטנה ביותר שהם צריכים על מנת שירגישו שעשו את הפעולה בעצמם!
🌬 בואו נשחרר ונאפשר לילד חופש פעולה לבצע פעולות בעצמו, נסייע לו לבנות תחושת מסוגלות, כי ככל שהילד "יאסוף״ יותר רגעים שבהם הוא מרגיש ״אני יכול בעצמי, אני מסוגל", בטחון העצמי שלו יבנה ויגדל ,וזו תחושה שתלווה אותו במשך חייו - ״אני מסוגל להכל!"
וקצת על תזונה...
ידעתם שהכנה משותפת של מזון עשויה להגדיל את המגוון התזונתי של הילדים?
כבר מגיל עמידה צפייה והשתתפות בהתאם ליכולות בהכנת האוכל מעודדת התנסות עם מזונות שונים ומפחיתה סיכון לבררנות.
ההתנסות במטבח טומנת בחובה חשיפה והתמודדות עם מרקמים וחומרים שונים, ריחות וטמפרטורות ולעיתים אפילו סוגי מאכלים שלא אוכלים ביומיום.
עבור הילד - במטבח, בניגוד לשולחן האוכל, אין ממנו ציפיות מלבד להנות ביחד עם ההורים. הנגשת המגע וההתנסות באוכל מבלי לצפות מהם לפעולה של אכילה - גורמת להם להתיידד עם חומרי הגלם והמזונות ודווקא מגדילה את הסיכוי שיטעמו מהם (לא בהכרח כרגע, יכול להיות שיקרה בעתיד). זאת אומרת שכשאנחנו מזמינים את הילדים לבשל איתנו ולבלות זמן איכות משותף במטבח, אנחנו בעצם מפחיתים את אלמנט הציפייה שיאכלו, שרק יטעמו, שלפחות ינסו.. ועצם זה יגרום להם להרגיש בטוחים יותר להתנסות בעצמם כשירגישו שזה מתאים להם.
לפניכם 3 מתכונים כיפיים לקיץ
שנכתבו ע״י אופיר בורגר, דיאטנית קלינית המתמחה בתזונת ילדים.
*קישור להורדת קבצי המתכונים נמצא בסוף הכתבה
איך נשלב את הילדים בהכנת המתכונים?
תחילה תצפית:
שימו לב מהן הפעולות שילדיכם יכול לעשות בעצמו ללא עזרה והיכן הוא מתקשה.
חשוב לא להתערב במידה והילד לא מבקש עזרה, גם אם הוא ממש מסתבך, כל עוד הוא מאמין שהוא מסוגל לבצע את הפעולה בעצמו - תאפשרו!
לפעוטות מומלץ להכין מראש את את הרכיבים ולהכין מבעוד מועד את הכמויות, על מנת שיוכלו למזוג בעצמם לקערה ועל מנת שהכל יהיה מולם ולא נתחיל לחפש רכיבים תוך כדי עשיה.
עם ילדים יותר גדולים ניתן לקרוא יחדיו את הרכיבים ולאפשר להוציא את הרכיבים למשטח העבודה.
נשנושי חיתוכי יוגורט מרענן
רכיבים:
2 גביעי יוגורט טבעי מכל סוג שאוהבים
2 בננות בשלות
2 כפות מייפל (לא חובה)
2 כפות חמאת בוטנים טבעית
2 כפות שוקולד צ'יפס
הוראות הכנה:
1. מרפדים תבנית בינונית בנייר אפייה.
2. בקערה מועכים בננה אחת. מוסיפים פנימה את היוגורט והמייפל ומערבבים עד לאיחוד.
3. יוצקים את תערובת היוגורט על תבנית האפייה ומורחים בעזרת סכין או מרית עד לקבלת שכבה חלקה.
שימו לב: נרצה שהמריחה לא תהיה דקה מדי על מנת שנוכל לחתוך את חטיפי היוגורט לאחר מכן מבלי שיתפרקו.
4. מערבבים לתוך היוגורט בתנועה סיבובית את חמאת הבוטנים ומפזרים מעל את השוקולד צ'יפס. 5. פורסים את הבננה הנותרת ומניחים אותה על היוגורט.
שימו לב: אם חמאת הבוטנים סמיכה מדי, ניתן לחמם בקערה קטנה במיקרוגל - בפולסים של עד 20 שניות על מנת שתהפוך לדלילה יותר ונוחה למזיגה מעל היוגורט.
6. מניחים את תבנית האפייה במקפיא למשך 5 שעות לפחות ועדיף לכל הלילה.
7. מוציאים את תבנית האפייה מהמקרר ושוברים את היוגורט לחתיכות גסות בעזרת הידיים.
מגישים ונהנים.
הערות:
אלרגנים
בוטנים: ניתן להשתמש בכל חמאת אגוזים / זרעים אחרת במקום חמאת בוטנים, או לוותר עליה.
חלב: ניתן להשתמש בקלות בכל סוג של יוגורט ושוקולד צ'יפס ללא חלב במתכון הזה.
אחסון: ניתן לשמור במקפיא עד חודש בקופסא אטומה.
מאפינס אוכמניות ולימון
רכיבים:
3/4 כוס קמח מלא
3/4 כוס קמח לבן
1 כפית אבקת אפייה
1/2 כפית מלח
1/2 כוס דבש / סירופ מייפל
1/2 כוס יוגורט טבעי
1 ביצה
1/2 כוס רסק תפוחים
1/3 כוס חלב
1 כוס אוכמניות, טריות או קפואות
1 כפית גרידת לימון
הוראות הכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות. משמנים תבנית מאפינס.
2. בקערה גדולה מערבבים יחד את המייפל, היוגורט, הביצה, רסק התפוחים והחלב רק עד שהם נטמעים.
3. מוסיפים פנימה את הקמח, אבקת האפייה והמלח יחד עד להטמעה. שימו לב – לא לערבב יתר על המידה.
4. מקפלים פנימה בעדינות את האוכמניות וגרידת הלימון.
5. ממלאים את תבנית המאפינס עד 2/3 גובה.
6. אופים 15 דקות אם מכינים מיני מאפינס או 20 דקות אם מכינים מאפינס רגילים, או עד שקיסם ננעץ במרכז יוצא נקי.
7. מצננים ומגישים.
הערות:
גלוטן: ניתן להשתמש באותה כמות של קמח ללא גלוטן.
חלב: ניתן להשתמש בקלות בכל סוג של יוגורט ומשקאות חלב שאוהבים במתכון- סויה, שיבולת שועל, שקדים וכו...
אחסון: ניתן לשמור במיכל אטום שבוע על השיש, או חודשיים במקפיא.
שבלולי פיצה
רכיבים:
בצק:
500 גרם או 3.5כוסות) קמח מלא (אפשר גם קמח לבן או חצי חצי - עדיף קמח פיצה
300 מ"ל או 1 1/4כוסות מים
2 כפיות שטוחות שמרים יבשים או 1 כף גדושה שמרים טריים
1 כפית מלח דק
60 מ"ל או 1 1/4 כוס שמן זית
לתוספות
1 כוס רוטב עגבניות לפיצה ניתן להשתמש גם ברוטב מוכן איכותי
300-450 גרם גבינת מוצרלה מגוררת אפשר גם גבינה צהובה
תוספות שאוהבים מעל הפיצה - חופן זיתים פרוסים דק, תירס, טונה, עגבניות וכו'
הוראות הכנה:
בצק
ניתן להכין את הבצק ידנית או בעזרת מיקסר.
1. מכניסים את הקמח, המלח, המים והשמרים לקערה. מערבבים בעדינות עד שמתחיל להיווצר בצק.
2. מוסיפים את שמן הזית, מערבבים עד שהוא נטמע בתערובת.
3. לשים ידנית 4-5 דקות, עד שמתקבל בצק חלק ונוח לעבודה, או במיקסר מתחילים במהירות נמוכה להטמעת החומרים ואז לשים במהירות בינונית 3-4 דקות עד שמתקבל בצק חלק ואחיד.
4. מעבירים את הבצק לקערה משומנת, מכסים בשקית ניילון או מגבת מטבח ונותנים לו לתפוח בטמפרטורת החדר - אם השתמשנו קמח מלא נצטרך 4 שעות בחוץ, ואם בקמח לבן נצטרך שעתיים בחוץ.
5. לאחר התפיחה מורידים את הנפח מהבצק ומחלקים אותו לשני כדורים זהים בגודלם.
6. מכסים את הכדורים במגבת מטבח ונותנים להם לנוח 10 דקות (בזמן זה הם נהיים נוחים לעבודה ורידוד).
הכנת שבלולים
1. מחממים תנור ל-200 מעלות - לא טורבו
2. מקמחים משטח עבודה ומרדדים בעזרת מערוך כדור אחד מהבצק למלבן בעובי 1/2 ס"מ בערך אפשר גם טיפה דק יותר.
3. יוצקים 1/2 מרוטב העגבניות ומורחים על הבצק.
4. מפזרים מעל 1/2 מהתוספות בשכבה אחידה. מגלגלים את הבצק בצידו הרחב.
5. חותכים לשבלולים בעובי 2-3 ס"מ.
6. מסדרים אץ השבלולים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומכניסים לתנור החם.
7. אופים 10-15 דקות - עד שהבצק מזהיב והגבינה נמסה.
8. בזמן שהמגש הראשון בתנור חוזרים על הפעולות עם כדור הבצק השני.
9. מגישים.
אלרגנים –
גלוטן: ניתן להשתמש באותה כמות של קמח ללא גלוטן ייעודי לבצק שמרים.
חלב: ניתן להשתמש בקלות בכל סוג של גבינה טבעונית או להכין ללא גבינה - עם פסטו או ירקות כמו כרובית וברוקולי קצוצים.
להורדת המתכונים

המתכונים נכתבו ע״י אופיר בורגר,
דיאטנית קלינית המתמחה בתזונת ילדים.
Comments